Musiikkijuhlien odotettu ja pidetty puheohjelma avaa Synteesi-teemaa monelta kannalta. Puhujina ovat kirjailija Minna Lindgren, avaruusfyysikko Minna Palmroth, esteetikko ja taidekasvatuksen professori Pauline von Bonsdorff, tanssija-koreografi Tiina Lindfors sekä VTT Ulla Tikkanen. Mukana keskustelemassa ovat myös saattohoitolääkäri Juha Hänninen ja sosiologi Kaisa Kuurne.

la 29.10. klo 14.30 Minna Lindgren
Ooppera, taiteiden populaari synteesi

Kirjailija Minna Lindgren on lempiaiheensa oopperan parissa. Kuulemme musiikkiesimerkein varustettuja tarinoita oopperataiteen historiasta ja erikoisista kohtaloista, eksytään ehkä herkullisille sivupoluillekin. Varmaa on, että suursynteesin tekijä Richard Wagner mainitaan.

Rakastetuista romaaneistaan ja musiikinhistorian humoristisestakin käsittelystä tunnetun toimittaja ja kirjailija Minna Lindgrenin tuorein teos on Minun oopperani – epätäydellinen historia (2022). Lindgrenin kirjoja on myynnissä myös festivaalipuodissa.

su 30.10. klo 15.30 Pauline von Bonsdorff
Muusisuus. Mielen ja ajatuksen toimeenpanevista voimista

Elämämme ja ajattelumme esteettinen ulottuvuus on avain luovuuteen monillakin eri alueilla. Halu kommunikoida, liittyä muihin, muotoilla, kokeilla. Muusisuudessa on kyse inspiraatiosta, se ylittää eri aistien rajat synteesin ja dynaamisten kokonaisuuksien hengessä. Analyysi tulee vasta jälkeenpäin.

Pauline von Bonsdorff on taidekasvatuksen professori Jyväskylän yliopistossa ja estetiikan dosentti Helsingin yliopistossa.

Tapahtuma on kaksikielinen.

ti 1.11. klo 19
Omasi, rakkaani

Rakkauden voima, arjen sidokset, luopumisen tuska. Ensin se järjestyi tutkimustiedoksi ja väitöskirjaksi. Sitten väitöskirja muuntui elokuvaksi tanssiteatterin keinoin. Miten se oikein tapahtui? Voiko tieteestä tehdä taidetta?

Tieteellistaiteellisessa kokonaisuudessa kuullaan omaishoidon arkea tutkineen VTT Ulla Tikkasen esitelmä ja nähdään väitöskirjaan perustuva Tiina Lindforsin elokuva.

Elokuvan jälkeen Tiina Lindfors, saattohoitolääkäri Juha Hänninen, sosiologi Kaisa Kuurne ja Jan Söderblom keskustelevat aiheesta. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Tapahtuma on kaksikielinen.

la 5.11. klo 17.30
Minna Palmroth
Taidetta tieteestä: Revontulet ja avaruus 

Miltä maapallon lähiavaruus näyttää, voiko avaruussäätä nähdä? Helsingin yliopiston laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmroth kertoo mitä revontulien mystinen valomaailma kertoo lähiavaruuden tilasta. Mutta miten supertietokoneet liittyvät avaruuden visualisoimiseen?

Liput 10€, opiskelijoille vapaa pääsy