Jaakko Kuusisto

Kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi viulistina 1990-luvulla useiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Hän on yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja, jonka taltiointien joukosta löytyy paljon keskeistä suomalaista ohjelmistoa, mukaan lukien Rautavaaran, Sallisen sekä Pulkkisin viulukonsertot sekä Kalevi Ahon Sinfonia nro 3 viululle ja orkesterille. Kuusistolla oli viulistina merkittävä rooli BIS Recordsin Sibelius-kokonaislevytyshankkeessa jousikamarimusiikin saralla, ja hän on levyttänyt myös klassisen genren ulkopuolella. Kuusisto toimi Sinfonia Lahden konserttimestarina vuosina 1998 – 2012.

Kuusiston ohjelmisto on laaja myös kapellimestarina kattaen teoksia barokista aina aikamme musiikkiin, genrestä riippumatta. Hän on työskennellyt mm. Minnesotan orkesterin, Sydneyn, Adelaiden ja Melbournen orkestereiden, Ottawan National Arts Centre Orchestran, Hannoverin NDR-orkesterin, Deutsche Kammerphilharmonien, Tallinnan kamariorkesterin, sekä Suomessa mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tampere Filharmonian, Sinfonia Lahden sekä kamariorkesteri Avantin johtajana. Vuosina 2005-2009 Kuusisto toimi Oulu Sinfonian päävierailijana. Oopperakapellimestarina Kuusisto on työskennellyt mm. Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla. Kuusisto on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksystä 2018 alkaen.

Kuusisto on esiintynyt laajalti solistina sekä kamarimuusikkona, ja toimenkuvaan on kuulunut myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla; tätä nykyä hän toimii Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sopimuksella, joka ulottuu vuoteen 2021.

Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään lähes 40 opusta: kamari- ja laulumusiikkia, orkesteriteoksia ja konserttoja, elokuvamusiikkia sekä oopperoita. Keskeisen osan Kuusiston uusinta tuotantoa muodostavat konsertot: Elina Vähälälle kirjoitettu viulukonsertto on saavuttanut suuren suosion mm. Minnesotan, Detroitin ja Singaporen orkesterien ohjelmistoissa, sekä BIS Recordsin julkaisemalla levyllä jolla Vähälän kanssa soittaa Kuusiston johtama Sinfonia Lahti. Pianolle, fagotille sekä trumpetille sittemmin sävelletyt konsertot ovat saaneet niinikään positiivisen vastaanoton. Kuusiston viimeisin kantaesitys on Arto Norakselle sävelletty sellokonsertto, joka kuultiin Naantalin musiikkijuhlilla kesäkuussa 2019. Kuusisto on myös tehnyt runsaasti sovitus- ja orkestrointitöitä, joista mainittakoon lauluyhtye Rajattomalle ja Sinfonia Lahdelle tehdyt Beatles- ja Queen- konserttikokonaisuudet. Ne ovat saavuttaneet suurta kansainvälistä suosiota: esityksiä on ollut mm. Minnesotan orkesterin, Toronton sinfoniaorkesterin, NDR Hannoverin ja The New York Popsin ohjelmistoissa.