Jan Söderblom

Viulisti ja kapellimestari Jan Söderblom on toiminut Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuodesta 2017. Jan Söderblomilla on pitkä kokemus festivaalien taiteellisesta johtamisesta. Hän on suunnitellut aiemmin mm. Musica Fiskarsia, Joroisten musiikkipäiviä sekä Rauma Festivoa ja nykyään Kauniaisten musiikkijuhlien lisäksi vastaa Musiikki ja meri -festivaalin sekä Suomalaisen kamariorkesterin Tammisaaren kesäkonserttien taiteellisesta suunnittelusta.

Luonnosta ja hiljaisuudesta inspiroituva Jan Söderblom syntyi muusikkoperheeseen Helsingissä vuonna 1970. Nykyään kapellimestarina ja viulistina työskentelevä Söderblom aloitti konsertoimisen jo viuluopintojen alkuvuosina.

Varhain alkaneiden solistitehtävien lisäksi, menestyksekkäät konserttikiertueet Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä ja kiinnostus orkesterissa soittamista kohtaan, loivat pohjan Söderblomin monipuoliselle ja aina uutta etsivälle uralle. Opinnot Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla vuosina 1997-2001 johtivat intensiiviseen työskentelyyn suomalaisten ja ulkomaisten eturivin orkestereiden kanssa kuten mm. Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Tampere Filharmonia, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, Kamariorkesteri Avanti!, Scottish Chamber Orchestra, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta RTV, Nordwestdeutsche Philharmonie, MDR Sinfonieorchester, Danish National Chamber Orchestra, Norjan radion sinfoniaorkesteri, Norrköpingin ja Helsingborgin sinfoniaorkesterit ja Orchestre National Bordeaux Aquitaine. Söderblom toimi vuosina 2001-2008 Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja Pori Sinfoniettan kapellimestarina vuosina 2012-2016.

Jan Söderblom on johtanut Tukholman kuninkaallisessa oopperassa Leôs Janáčekin Tapaus Makropulosin lisäksi kaksi kantaesitystä, Thomas Jennefeltin Sport och fritid (2005) ja yhteistyössä Norrlandsoperanin kanssa, Daniel Börtzin Svall (2006). Helsingin Juhlaviikoilla hän johti vuonna 2008 Veli-Matti Puumalan oopperan Anna Liisan paljon huomiota herättäneen kantaesityksen. Suomen kansallisoopperassa Söderblom on useiden balettiproduktioiden lisäksi johtanut Fredrik Paciuksen oopperan Kung Karls jakt.

Viulistina Söderblom esiintyi ennen kapellimestariuraansa varsinkin Uusi Helsinki-kvartetissa (1982-2001), joka voitettuaan Viitasaaren ja Concertino Praga kilpailut konsertoi laajalti, mm. Wigmore Hallissa, Tonhalle Zürichissä, Herkules Saal Münchenissä, Concertgebouw Amsterdamissa ja Konzerthaus Berlinissä. Kutsut solistiksi ovat vieneet konsertoimaan suomalaisten orkestereiden lisäksi esim. Ruotsin Radio-orkesterin, Norjan Radio-orkesterin, Helsingborgin sinfoniaorkesterin, Japan Philharmonic Orchestran ja monien muiden kanssa. Söderblom on toiminut useiden orkestereiden vierailevana konserttimestarina, sekä vierailevana jäsenenä mm. Camerata Salzburgissa ja Norjan Kamariorkesterissa.

Jan Söderblom on toiminut vuodesta 2014 lähtien Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina ja vuodesta 2017 Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Hän toimii myös Meri ja musiikki -festivaalin ja Suomalaisen kamariorkesterin taiteellisena johtajana.

Jan Söderblom asuu perheensä kanssa Fiskarsin taiteilija- ja käsityöläisyhteisössä Suomen etelärannikolla.