Maria Ylipää

Suomen valovoimaisimpiin taiteilijoihin kuuluva näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tunnetaan lukuisista musiikkiteatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Hän esitti pääroolia menestysmusikaalissa Kristina från Duvemåla noin 300 näytöksen verran Helsingissä, Göteborgissa ja Tukholmassa. Hänen viimeisin musikaaliroolinsa oli päärooli Helsingin Svenska Teaternin Chess-musikaalissa.

Musiikin saralla Maria Ylipää tunnetaan monipuolisena tulkitsijana, joka on kotonaan lavalla niin jazzyhtyeiden ja big bandien kuin sinfoniaorkesterienkin solistina. 

Marian ensimmäinen omalla nimellä julkaistu levy, Omani uni – yhteisalbumi Emma Salokosken kanssa, julkaistiin vuonna 2010. Ensimmäisen soololevynsä Onerva hän julkaisi vuonna 2013.

Maria Ylipää valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005 erikoistuen musiikkiteatteriin. Hän on opiskellut laulua Eija Orpana-Martinin johdolla Teatterikorkeakoulussa, vuosina 2006-2007 tanskalaisessa Complete Vocal Institutessa, vuosina 2009-2010 New Yorkissa Tania Traversin opetuksessa ja vuodesta 2016 Estill Model-tekniikan parissa opettajinaan Anne-Marie Speed, Ian Nicholas ja Tim Richards.