Maria Baric Company: Ljusets fest

29.10.2022 — klo 17:00
Thurmansparken
Fritt inträde till utomhusevenemanget. För alla åldrar.

Ljusets fest byggs upp kring Maria Baric Companys älskade eldteater. Då kvällen mörknar lyser föreställningen som kryddas med eldcirkus och elddockteater upp och förvandlar omgivningen till en gnistrande estrad för ljus- och eldkonst. Under kvällen får vi se Maria Baric Companys i Finland, Kanada och Kuba prisbelönta eldteaterverk Ave Fenix. Det musikaliska utomhuskonstverket har tjusat sin publik i Finland och utomlands och dess visuella utförande kretsar kring levande eld. Det sägs att den vackra Fågel Fenix kommer till hjälp då man mest av allt behöver det. Men vad händer om fågeln själv behöver hjälp?

kl. 17.00 – 17.25 Fenix bo – verkstadspunkt för att tända marschaller

Ta med din egen marschall och var med om att bygga upp ett kollektivt eldverk!

Publiken kan om den önskar delta i Ljusets fest genom att ta med sig en egen marschall och tända den ute tillsammans med de andra marschallerna. Då det glimmande eldhavet växer lyser det upp den dunkla Thurmansparken och skapar en magisk inramning för eldteaterföreställningen Ave Fenix, som visas senare på kvällen  

Obs! Med tanke på verkets enhetlighet önskar vi att du inte tar med dig ett gravljus till parken utan en helt vanlig, låg marschall i metallkärl. kl. 17.00 – 25 Fenix tårar – verkstadspunkt

”Från skuggor till ljus, från aska till hopp.”

Det sägs att Fenix tårar har en alldeles speciell trollkraft. Före eldteaterföreställningen Ave Fenix har publiken möjlighet att vid verkstadspunkten skriva ett eget, hemligt meddelande till eldfågeln. Meddelandena skrivs eller ritas på små röda hjärtformade papperslappar och de förseglas genom att vikas ihop – då får ett hjärtmeddelande formen av en tår. I tåren kan man gömma små eller stora sorger och bekymmer som man vill bli av med. Meddelanden som lämnas till Fågel Fenix läses inte, utan de placeras i eldfågelns hjärta av järn. Under föreställningens gång fattar de eld och brinner till aska, och symboliserar då kraft att gå vidare i livet trots svårigheter.

 Båda verkstadspunkterna är öppna kl. 17.00 – 17.25.

Ave Fenix  
kl. 17.30
Längd: ca 30 min

Det sägs att den vackra Fågel Fenix kommer till hjälp då man mest av allt behöver det. Men vad händer om fågeln själv behöver hjälp? Det sägs att den vackra Fågel Fenix kommer till hjälp då man mest av allt behöver det. Men vad händer om fågeln själv behöver hjälp? 


Tio år har förflutit sedan Maria Baric Company förverkligade sin första eldteaterproduktion, Eldfågeln. Föreställningen fick Thaliapriset som årets föreställning och sedan dess har den nya versionen av pjäsen turnerat i hela världen och prisats internationellt, bl.a. i Kanada och Kuba. Det mångfalt prisbelönade eldteaterverket har lockat till publikrekord vid talrika festivaler.