Fjärilseffekten, kaosteori, utgör temat och inspirationen för Grankulla musikfest 2020. Vi kommer att behandla den vid flera föreläsningar och om man så vill kan man närma sig även konsertprogrammen från denna synvinkel. Då den ledande tanken för årets festival uppstod kändes den genast rätt och viktig. Då kunde jag givetvis inte ana hur brännande aktuell den skulle bli under vägens lopp.

Att vi alla befinner oss i samma båt har på sistone kommit att bevisas på ett mer konkret sätt än på länge. Vårt jordklot är fortfarande en rätt gigantisk himlakropp men globaliseringen har fått den att krympa, på gott och ont. Fjärilseffektens teori verkar ha förstärkts i och med globaliseringen. På måndag nyser någon i morgontåget och redan innan nästa veckoslut infaller kan det hela ha vuxit till en epidemi tiotusentals kilometer bort.

Covid-19 härjar vilt och har fått mycket skada till stånd, men samtidigt kan jag inte undgå att vara tacksam för den påminnelse som dykt upp i samma veva: Människan är fortfarande liten då hon står inför naturkrafterna. Vi har utnyttjat dem modigt och skickligt, men alltför sällan klokt. Vetenskapen kan bli vår räddning, men fortfarande är det livsfarligt att leka med tändstickor.

JAN SÖDERBLOM
konstnärlig ledare