Programmet vid Grankulla musikfest kompletteras med föredrag, i höst gästar såväl framgångsrika författare och forskare festivalen. Festivalens rubrik ”Tillbaka till framtiden” ger utrymme för såväl framtidsforskning som klimatfrågor, men blickar också mot historien och lyfter fram bortglömda kvinnoöden.

Risto Isomäki, som fått statspriset i informationsspridning för sitt livsverk, talar om ”Klimatkrisen, utopier och dystopier” och funderar kring vad som avgör riktningen för vår framtid. Isomäki är en respekterad fackboks- och sciencefictionförfattare, som gett ut en bok om året under de senaste 25 åren.

Maria Pettersson, som skrivit den framgångsrika fackboken Historian jännät naiset (Spännande historiska kvinnor) och är chefredaktör för tidningen Journalisti, presenterar kvinnor du inte fick läsa om på historielektionerna i skolan. Hurudana var de kvinnor som ledde världens största piratarmé eller blev rika genom att grunda en bank som stod till tjänst med ekonomiska medium? 

Elina Hiltunen finns med på Forbes lista över de femtio ledande kvinnliga futuristerna i världen. Hon berättar om framtidens stora megatrender och mänsklighetens globala framtidsutmaningar.  

I musikfestens konsertprogram ingår även i år mycket musik komponerad av kvinnor. Historikern Nuppu Koivisto-Kaasik presenterar det forskningsarbete som gjorts för att lyfta fram verk skrivna av finländska kvinnor på 1800- och 1900-talet. 

Festtalare vid Svenska dagen är mannen som blivit bekant för alla i samband med det senaste årets coronanyheter, Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd. I Nya Paviljonen får vi också möta festivalens grundare Seppo Kimanen på nytt. Som pensionär har han flitigt gett ut böcker och talar kring rubriken ”Musik förut, nu och i morgon”

Musikfestens föredragsprogram i Nya Paviljongen

lö 30.10. kl. 15 Seppo Kimanen
sö 31.10. kl. 13 Risto Isomäki
sö 31.10. kl. 17 Maria Pettersson
fre 5.11. kl. 16 Elina Hiltunen
lö 6.11. kl. 18 Mika Salminen (i samband med konserten, konsertbiljett krävs)
sö 7.11. kl. 15.30 Nuppu Koivisto-Kaasik

Biljetter från 10€ lippu.fi. Ifall det finns biljetter kvar säljs biljetter även vid dörren.