Festivaalin toteuttaminen on aina kiehtova yhdistelmä sekä palapelin suunnittelua, että rakentamista. Mutta nyt teemme kyllä ennätyksiä: Kauniaisten musiikkijuhlien vuoden 2021 ohjelma on lukemattomien monimutkaisten ja arvaamattomien prosessien summa. Olemme toistamiseen rakentaneet konsertteja ja luentoja taipuisassa todellisuudessa, jossa mikään ei ole ollut niin varmaa kuin epävarmuus. Lopputulos on mosaiikki, joka rakentuu sinnikkyydelle ja toiveikkuudelle, tulevaisuudenuskolle.

Oma kokemukseni näistä poikkeuksellisista ajoista on toistaiseksi ollut vahvasti kahtiajakoinen. Armoton ja konkreettinen haaste kyseenalaistaa toimintatapojamme on osittain ollut hyvinkin tervetullut, ehkä välttämätön. Toisaalta aavistus siitä miten syvät, traagiset arvet poikkeustila tulee jättämään moneen elämään on karmiva.

Vaikka olemme kaikki kyllästyneitä puhumaan pandemiasta, sen totaalinen ohittaminen tämän kulttuuritapahtuman suunnittelussa ei olisi tuntunut mielekkäältä. Jos jossakin, niin näillä musiikkijuhlilla voimme yhdessä rohkeasti tutkia todellisuutta. Meillä on syksyn festivaalin aikana jälleen mahdollisuus katsoa maailmaa poikkeukselliselta, lumotulta näköalapaikalta. Saamme musiikkikokemuksen antaman suurenmoisen voiman vaikutuksen alaisina kuulla syvän asiantuntemuksen puheenvuoroja uudesta maailmasta, josta ei ole paluuta vanhaan, ainoastaan tulevaisuuteen – tulevaisuuteen jonka puolesta kannattaa taistella.

Jan Söderblom
Taiteellinen johtaja

Lipunmyynti on alkanut 6.9. klo 12 lippu.fi-verkkokaupasta ja palvelupisteistä, musiikkijuhlien toimistolta info@kauniaistenmusiikkijuhlat.fi sekä Kauniaisten keskustassa R-kioskilta.

Kauniaisten musiikkijuhlien ajankohtainen puheohjelma julkaistaan syyskuussa.