Anu Komsi

Anu Komsi on konsertti- ja oopperalaulaja, festivaalijohtaja ja ohjaaja, jonka ura alkoi 1990-luvulla ja jatkuu aktiivisena maailmanlaajuisesti. Hänelle myönnettiin vuonna 2020 Suomen Säveltäjien Madetoja-palkinto ansioistaan uuden musiikin esittäjänä ja tilaajana. Vuonna 2021 Anu Komsi sai arvostetun Erik Bergman -palkinnon laulutaiteen hyväksi tehdystä työstä Suomessa ja kansainvälisesti. Anu Komsi oli myös Suomen ehdokkaana Pohjoismaisen neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi v. 2021. 

Anu Komsin ohjelmisto on valtava, sisältäen lauluteoksia barokista bel cantoon ja uusimpaan uuteen musiikkiin ja jazziin. Kantaesitettyjä teoksia on satoja, kamarimusiikista sinfoniakokoonpanoihin. Oopperarooleja on kertynyt lähes 80, joista viime vuosien arvostelumenestyksiä ovat olleet Äiti Kaija Saariahon Innocence-oopperassa, Richard Straussin Salomen ja Alban Bergin Lulun nimiroolit. Mainittakoon myös yksi suurimmista koloratuurirooleista, Catherine Giacomo Meyerbeerin oopperassa L’étoile du Nord, sekä Morton Feldmanin Neither, Sir George Benjaminin Into the Little Hill, jonka päärooli on sävelletty Komsille, Eva Stockhausenin kuuden tunnin ooppera Donnerstag aus Licht, Heinz Holligerin Lumikki-oopperan nimirooli ja Tiresias Poulencin Tiresiaan rinnoissa. 

Anu Komsi toimi Kokkolan Oopperakesä-festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2005–2018, jolloin monet festivaalin produktiot saivat kansainvälistä arvostusta. Levytykset Sebastian Fagerlundin ja Heinz-Juhani Hoffmannin oopperoista palkittiin Ylen Vuoden levyinä Yle sekä Emma-palkinnoin.

Anu Komsi on esiintynyt maailman tärkeimmissä ooppera- ja konserttitaloissa kuten Milanon La Scala, Salzburgin festivaali ja Opéra National de Paris, sekä laulanut huippuorkestereiden kanssa kuten Berliinin, Wienin ja New Yorkin filharmonikot. Hän on tehnyt ahkerasti yhteistyötä monen merkittävän kapellimestarin kanssa, joista mainittakoon Sir Roger Norrington, Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Andris Nelsons, Hannu Lintu, Alan Gilbert, Dalia Stasevska, Santtu-Matias Rouvali, John Storgårds ja Massimo Zanetti.