Kamus-kvartetten

Kamus har etablerat sig på det finländska musiklivets topp och firar hösten 2022 sin 20 år långa karriär. Kvartetten charmerar sin publik med sitt starka och personliga musicerande, och är känd för sin mångsidiga programplanering, sin fördomsfulla attityd och sin breda stilpalett. Från och med 2019 är Kamus också konstnärlig ledare för den omutliga, internationellt uppmärksammade Vår Festival. 

De senaste årens skivinspelningar har prisats på många håll och det senaste albumet är tillägnat Östersjön. Föregående skivan ”Homunculus” belönades med en EMMA-statyett som Årets klassiska album 2018 och Kamus kritikerrosade skiva ”Different Voices” med kvartetter av Sibelius, Kaipainen och Tiensuu utnämndes av Yle till Årets skiva 2016.

Kamus är en aktiv aktör inom det finländska musiklivet och grundade bl.a. konsertserien TeemaHelsinki hösten 2014, med syftet att leta fram och öppna upp nya konsertlokaler för kammarmusik. Året därpå inleddes kvartettens projekt ”KUULKAA! – kvartetten klingar överallt”, där Kamus ville presentera stråkkvartettens möjligheter att snabbt öka utbudet av konserter med klassisk musik runtom i Finland. Coronakrisen kastade sin skugga över åren 2020–21, men till höjdpunkterna hörde ett tematisk helhetsframförande av alla Beethovens stråkkvartetter, ”Beethoven Effect”, där alla tonsättarens 17 stråkkvartetter framfördes inom fyra dagar. 

År 2022 inleddes Kamus, Vår Festivals och Aaltouniversitetets virtuella verklighetsprojekt ”Inside the Quartet”, där åskådaren med hjälp av VR-glasögon kan besöka Ainola och höra Sibelius stråkkvartett som om hen vore en del av kvartetten.

Kamuskvartetten grundades i Helsingfors 2002 och har som kvartett avlagt omfattande studier vid Sibelius-Akademin, Europeiska kammarmusikakademin (ECMA) och Britten-Pears-programmet i Aldeburgh, England. Både den högklassiga utbildningen och flera unika konstnärer har hjälpt kvartetten att hitta sin egen röst. Betydande var studierna vid ECMA med fokus på musikens retorik och klassicismens uppförandepraxis – att grundligt genomlysa musikens språk och strukturer öppnade och öppnar fortfarande nya perspektiv. Hugh Maguire från Aldeburgh, som studerat för George Enescu i början av 1900-talet, invigde kvartetten i äldre europeisk speltradition och lämnade med sitt djupa musikerskap och stora hjärta ett bestående och hörbart spår i kvartettens musicerande.