Maria Ylipää

Skådespelaren-sångaren Maria Ylipää är en av Finlands mest lyskraftiga artister och känd för sina många musikteater-, film- och TV-roller. Hennes senaste musikalroll var Florence i Chess på Svenska Teatern i Helsingfors. Den mest betydande musikalrollen har varit huvudrollen i Kristina från Duvemåla som hon framfört i Göteborg, Stockholm och Helsingfors.

Inom musikbranschen är Maria Ylipää känd som en kameleont som är hemma på scenen som solist med stora orkestrar, jazzband och symfoniorkestrar.

2010 släppte Maria sitt första album under eget namn, ”Omani uni”, tillsammans med sångaren Emma Salokoski. Hennes debutsoloalbum, ”Onerva”, släpptes 2013.

Maria Ylipää har avlagt magisterexamen från Teaterhögskolan i Helsingfors 2005 med inriktning på musikteater. Hon har studerat sång för Eija Orpana-Martin vid Theatre Academy, 2006–07 vid danska Complete Vocal Institute, 2009–10 i New York med Tania Travers, och sedan 2016 Estill Model-tekniken med Anne-Marie Speed, Ian Nicholas och Tim Richards.