Konstnärlig ledare

Jan Söderblom blev konstnärlig ledare för Grankulla musikfest i januari 2017. Söderblom är violinist och kapellmästare och har lång erfarenhet av att leda musikfestivaler, bl.a. Musica Fiskars, Musikdagarna i Jorois och Rauma Festivo.

Jan Söderblom nämner naturen och tystnaden som sina inspirationskällor. Han föddes till en musikerfamij i Helsingfors år 1970. Söderblom fick sina första violinlektioner som fyraåring och började konsertera redan under sina tidiga år av violinstudier. Detta, kombinerat med framgångsrika turnéer som medlem av Nya Helsingforskvartetten och ett intresse för orkestermusicerande bäddade för en mångsidig karriär, präglad av mångsidighet och lusten att ständigt söka nya uttrycksmedel.

Efter studierna på Sibelius-Akademins dirigentklass 1997-2001 började ett intensivt samarbete med finländska och utländska topporkestrar. Söderblom har dirigerat bl.a. Radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester, Tammerfors filharmoniker, Lahtis stadsorkester, Mellersta Österbottens kammarorkester, Tapiola Sinfonietta, kammarorkestern Avanti!, Scottish Chamber Orchestra, Orchestre de Chambre de Lausanne, Spaniens radios och televisions orkester, Nordwestdeutsche Philharmonie, MDR-orkestern i Leipzig, Danmarks radios underhållningsorkester, Norges radios symfoniorkester, Norrköpings och Helsingborgs symfoniorkestrar och Orchestre National Bordeaux Aquitaine. 2001-2008 var Söderblom konstnärlig ledare för Villmanstrands stadsorkester, 2012-2016 för Björneborgs stadsorkester, Pori Sinfonietta.

På Stockholms kungliga opera har Jan Söderblom dirigerat Leoš Janáčeks Testamentet samt två uruppföranden, Thomas Jennefelts Sport och fritid (2005) och, i samarbete med Norrlandsoperan, Daniel Börtz Svall (2006). På Helsingfors festspel dirigerade Söderblom år 2008 det omtalade uruppförandet av Veli-Matti Puumalas opera Anna Liisa. På Finlands Nationalopera har han dirigerat flera balettproduktioner samt Fredrik Pacius opera Kung Karls jakt.

Före sin dirigentkarriär uppträdde Söderblom som violinist i framförallt Nya Helsingforskvartetten (1982-2001) som efter sina tävlingsframgångar i Viitasaari, Concertino Praga och London Quartet Competition konserterade i bl.a. Wigmore Hall, Tonhalle i Zürich, Herkules Saal i München, Concertgebouw i Amsterdam och Konzerthaus i Berlin. Som solist har Söderblom uppträtt med de flesta finländska orkestrarna och med bl.a. Sveriges radios symfoniorkester, Norges radios orkester, Helsingborgs symfoniorkester och Japans filharmoniker. Söderblom har gästspelat i bl.a. Camerata Salzburg och Norska kammarorkestern och som konsertmästare I Radions symfoniorkester, Sveriges radios symfoniorkester samt Helsingfors och Tammerfors stadsorkestrar. 

Söderblom har tidigare varit konstnärlig ledare för Musica Fiskars och Musikdagarna i Jorois. För närvarande är han konstnärlig ledare för musikdagarna Rauma Festivo och Grankulla Musikfest. Jan Söderblom har sedan 2014 verkat som 1. konsertmästare i Helsingfors stadsorkester. 

Jan Söderblom bor med sin familj i Fiskars bruk som ligger på den finländska sydkusten.