Det digra programmet för Grankulla musikfest har i höst fått titeln ”Tillbaka till framtiden”. Vid biljettförsäljningen följer man noggrant med coronaläget. I väntan på myndigheternas beslut inleds biljettförsäljningen tidigast i augusti och med mycket begränsade biljettmängder. 

”Att förverkliga en festival är alltid en fascinerande kombination av att både planera ett pussel och lägga det. Men nu håller vi nog på att slå någon form av rekord”, berättar konstnärliga ledaren Jan Söderblom och syftar på de ständiga förändringar coronan förorsakat i kulturbranschen.

Musikfesten inleds 29.10 med en inhemsk gäst av världsklass: Mellersta Österbottens kammarorkester under ledning av Söderblom. Sångensemblen Rajaton ger tillsammans med Jaakko och Pekka Kuusisto konserten Kaksi astetta (Två grader) som tar upp ett synnerligen aktuellt tema, nämligen klimatet.

Fler kända och okända pärlor från konstmusikfältet blir det med flera av Finlands ledande konstnärer, bland dem violinisten Kreeta-Maria Kentala, pianisten Joonas Ahonen, blockflöjtskvartetten Bravade och Grani-kvartetten.

Till minne av coronans offer framförs Gabriel Faurés tidlösa och vackra Requiem i Grankulla kyrka av barytonen Aarne Pelkonen, sopranen Kajsa Dahlbäck och körsångare från Grankulla.

Svenska dagen 6.11 firas mångsidigt: vid Anni Elifs konsert klingar Edith Södergrans dikter i jazztongångar, en tvåspråkig familjekonsert bjuder på språk- och tonbad och Grankulla svenska kulturförening bidrar med festtalare, barnkör och Årets Grankullabo.

I serien Framtidens skapare uppträder de unga stråkkvartetterna Briosa och ILOA samt en framgångsrik deltagare från Borgå cellotävling.