Red Nose Company

Vuoden Teatteriksi 2023 valitun Red Nose Companyn esitykset ovat yhdistelmä komediaa, tarinankerrontaa, improvisaatiota ja elävää musiikkia. Vuorovaikutus yleisön kanssa tekee jokaisesta näytöksestä erilaisen ja yllättävän.

Klovnit esittävät kaikki roolit sekä aikuisten että lasten esityksissä. Esitysten monet tasot herättävät hilpeyttä ja haikeutta katsojissa sekä jäävät pyörimään ajatuksiin. Esitysten välitöntä tunnelmaa on usein verrattu stand upiin.

Red Nose Company on Suomen ensimmäinen klovneriaan erikoistunut ammattiteatteriryhmä ja se perustettiin vuonna 2005. Teatterin kotipaikka on Helsinki ja toimintakenttä koko maailma. Ohjelmistossa on tällä hetkellä kahdeksan aikuisten ja kaksi koko perheen esitystä. Kaupunginteattereiden lisäksi Red Nose Companya nähdään kulttuuritaloilla, kouluilla ja palvelutaloissa.

Timo Ruuskanen / Zin
Timo Ruuskanen valmistui näyttelijäksi Teatterkorkeakoulusta vuonna 2005. Ruuskasen klovni Zin on rytmisesti taitava fyysinen koomikko. Lisäksi hän omasta mielestään älykäs ja viisas. Zin on kiinnostunut politiikasta ja erityisesti ympäristöasioista. Hän haluaisi tehdä yhteiskunnallisesti tärkeää teatteria, mutta kaikkein eniten Zin rakastaa soittaa kitaraa. Vapaa-ajallaan Zin myös opettaa klovneriaa sekä matkustaa Espanjassa perheensä kanssa.

Tuukka Vasama / Mike
Tuukka Vasama valmistui Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 2005. Vasaman klovnihahmo Mike kamppailee näyttämöllä oman nopeutensa kanssa. Veitsenteräviä assosiaatioita ja salamannopeaa tilanteen haltuunottoa, toisinaan taas lavasteisiin törmäilyä ja muiden päälle puhumista. Mike on hämmästyttävän hyvin perillä monista asioista. Hän puhuu ruotsia ja ranskaa, harrastaa stemmalaulua ja runonlausuntaa, kokkaa ja remontoi – mutta jaksaa harvoin syventyä mihinkään kunnolla. Kotona, perheensä parissa, hän nauttii ja rauhoittuu.