Olli Mustonen

I Olli Mustonens musikerskap förenas på ett sällsynt integrerat sätt hans verksamhet som dirigent, pianist och tonsättare.

Under de senaste säsongerna har Mustonen uppträtt som solist med bl.a. Londons symfoniorkester, Mariinskijteaterns orkester och New Yorks filharmoniker. Som dirigent har han samarbetat med bl.a. Jerusalems symfoniorkester och talrika europeiska orkestrar. Med Helsingfors festivalorkester, som han själv grundat, har han turnerat i Mellaneuropa, Japan och Kina. Sedan januari 2021 är Olli Mustonen konstnärlig ledare för Åbo filharmoniska orkester och från och med 2023 huvudgäst för Lapplands kammarorkester.

Kammarmusikverk i större format har på sistone varit centrala i Mustonens kompositörskap. I september 2019 uruppfördes i Amsterdams Concertgebouw hans verk Taivaanvalot för tenor, cello och piano, som baserar sig på Kalevala och är komponerat för Ian Bostridge och Steven Isserlis. Utgående från detta verk skrev han sedan sin tredje symfoni, som uruppfördes i Åbo hösten 2022. Beethovens 250-årsjubileum till ära beställde Beethovenhaus i Bonn en stråksextett av Mustonen och den uruppfördes vid deras Beethovenfestival i februari 2020. Hösten 2022 komponerade Olli Mustonen på beställning av Kronbergakademin ett verk till minne av cellisten Pablo Casals, som uruppfördes vid Casals Forum i Kronberg.

Mustonens skivproduktion är omfattande med bl.a. en inspelning av Alkans och Sjostakovitjs preluder som erhållit både Edison- och Gramophone-priser. Andra inspelningar från de senaste åren är till exempel Beethovens pianokonserter samt helhetsinspelningen av Prokofjevs pianokonserter med RSO och dirigenten Hannu Lintu.

Mustonen erhöll Hindemith-musikpriset 2019 och har även fått undervisnings- och kulturministeriets Finlandspris samt Finlands Lejons ordens Pro Finlandia-medalj 2003.