Jan Söderblom

Grankulla musikfests konstnärliga ledare är violinisten och dirigenten Jan Söderblom. Han fick sina första violinlektioner som fyraåring och började konsertera redan under sina tidiga år av violinstudier. Detta, kombinerat med framgångsrika turnéer som medlem av Nya Helsingforskvartetten och ett intresse för orkestermusicerande bäddade för en mångsidig karriär. Efter studierna på Sibelius-Akademins dirigentklass 1997-2001 började ett intensivt samarbete med finländska och utländska topporkestrar.

Som solist har Söderblom uppträtt med dom flesta finländska orkestrarna och med bl.a. Sveriges radios symfoniorkester, Norska radioorkester, Helsingborgs symfoniorkester och Japans filharmoniker.

Söderblom har tidigare varit chefsdirigent för Björneborgs stadsorkester, konstnärlig ledaro för Villmanstrands stadsorkester, Musica Fiskars och Musikdagarna i Jorois och Raumo Festivo. För närvarande är han konstnärlig ledare för Finländska Kammarorkestern, Grankulla musikfest och Ekenäs Sommarkonserter. Jan Söderblom har sedan 2014 verkat som 1. konsertmästare i Helsingfors stadsorkester.