Red Nose Company

Red Nose Company valdes till Årets teater 2023 och gruppens uppsättningar kombinerar komedi, berättande, improvisation och levande musik. Växelverkan med publiken gör att varje föreställning är unik och överraskande.

Clowner framför alla roller i föreställningar för både barn och vuxna. Föreställningarnas många nivåer väcker både munterhet och melankoli i åskådarna och spinner ofta vidare i deras tankar. Föreställningarnas öppenhjärtiga stämningar har ofta jämförts med standupkomik.

Red Nose Company är Finlands första professionella teatergrupp som är specialiserad på clowneri och gruppen grundades 2005. Dess hemort är Helsingfors men den är verksam i hela världen. För tillfället omfattar repertoaren åtta föreställningar för vuxna och två för hela familjen. Förutom vid stadsteatrarna uppträder Red Nose Company vid kulturhus, skolor och servicehus.

Timo Ruuskanen / Zin
Timo Ruuskanen utexaminerades som skådespelare från Teaterhögskolan 2005. Ruuskanens clown Zin är en rytmiskt skicklig fysisk komiker. Dessutom beskriver han sig som intelligent och klok. Zin är intresserad av politik och speciellt miljöfrågor. Han vill gärna göra samhälleligt viktig teater, men mest av allt älskar Zin att spela gitarr. På fritiden undervisar Zin i clowneri och reser i Spanien tillsammans med familjen.

Tuukka Vasama / Mike
Tuukka Vasama utexaminerades som skådespelare från Teaterhögskolan 2005. Vasamas clowngestalt Mike kämpar på scenen med sin egen snabbhet. Ibland gäller det knivskarpa associationer och att blixtsnabbt få kontroll på situationer, ibland att krocka med dekor eller tala samtidigt som andra. Mike är förbluffande väl insatt i många saker. Han talar svenska och franska, hans hobbyer är att sjunga i stämmor och deklamera dikter, han kockar och renoverar – men orkar sällan fördjupa sig ordentligt i något. Hemma hos sin familj njuter han och kopplar av.